Ramazanda Mide Botoksu ve Diyet
İzmir Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali KAYABAY, Ramazan ayında mide botoksu operasyonunun yeme isteğini azaltması sayesinde oruç tutmayı kolaylaştırıken kilo verme hızınızı da arttırdığını belirtiyor. Sağlık merkezimizde başarı ile uygulanan mide botoksu ile kilo vermek son derece kolay hale geldi. Özellikle Ramazan ayında mide botoksu yaptırmanın iştahı kontrol altına almayı sağladığı için oruç tutmayı da kolaylaştırdığı ifade ediliyor.
Kilo vermek isteyenler için olabilecek en kolay ve etkili yol arayışı sonucunda geliştirilen mide botoksu, Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi’nde başarı ile uygulanmaktadır. Midenin belirli bölgelerine endoskopik olarak botulinum toksin (botoks) enjekte edilmesine dayanan işlemin amacı, mide kaslarının kasılmasının sınırlandırılarak mide boşalma süresini geciktirmek ve hastada iştah kaybı sağlayarak zayıflamasını hızlandırmaktır.
Mide botoksu acıkmayı geciktirir
Acısız ve ağrısız 15 dakikalık bir operasyonun sonunda uzun süre tokluk hissinin oluştuğunu söyleyen Op. Dr. Kayabay, “Mide botoksu kilo vermenize son derece yardımcı, cerrahi işlemden çekinen hastalara önerdiğimiz; işlem sonrası diyetisyenimiz tarafından oluşturulan diyet programıyla desteklendiğinde çok başarılı sonuçlar aldığımız bir yöntemdir. Hızlı, kalıcı ve sağlıklı kilo verme etkisi yüksek bu operasyonun basit ve acısız olması da tercih edilmesini sağlıyor. Ramazan ayında mide botoksu yaptırmak için herhangi bir engel yok bilakis oruç tutmayı kolaylaştırdığı için tercih edilebilir.” şeklinde konuştu.
Mide Botoksunun Etkisi 4-6 ay sürer
Mide botoksu sonrası hastalar toplam ağırlıklarının yüzde 20’ye yakınını 6 ay içinde vermeyi bekleyebileceklerini belirten Op. Dr. Kayabay, “Verilen kilo , uygulanan diyet, metabolizma hızı ve aktiviteye göre kişiden kişiye değişmektedir. Mideye herhangi bir hasar verilmemesi açısından güvenli olan bu yöntemden günlük hayatında yeme bozukluğu yaşayan her yaştan insan faydalanabilir” diye konuştu.
Botoks Orucu Bozar Mı?
Botoks besleyici bir ürün olmadığı için orucu bozmaz. Ancak; botoks uygulandığında vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak ya da beslemek amaçlı serum takılırsa veya başka bir sıvı ya da katı gıda alınırsa doğal olarak oruç bozulur. Ramazan ayında oruçlu iken vücuda dışardan alınan veya enjekte edilen ve besleyici özelliği olan serum, vitamin gibi ilaçlar orucu bozar.
Mide botoksu yapılacağı gün oruca ara vermeniz önerilir, çünkü işlem sırasında mide botoksu dışında endoskoptan kaynaklanan mide ve yemek borusunda kısmi tahriş olabilir ve bu durum orucunuzu etkileyebilir. Botoks içinde katkı maddeleri de olacağından orucu bozma riski vardır. Bu nedenle mide botoksu uygulanacağı gün oruç tutulması önerilmez. Mide botoksu yapıldıktan sonraki günler ise oruç tutabilirsiniz.
1. Botoks yaptırmak orucu bozar mı?
- Botoks işlemi, genellikle tedavi ya da estetik amaçlı olarak cilt altına ilaç enjekte edilmesiyle yapılır. İslami hükümlere göre, ağız ve burun yoluyla vücuda giren şeyler orucu bozar.
- Botoks, ağız ya da burun yoluyla alınmadığı ve sindirim sistemine ulaşmadığı için çoğu âlim tarafından orucu bozmadığı kabul edilir. Ancak, bu işlemin gerekliliği ve zamanlaması önemlidir. Eğer acil değilse, oruç dışında bir zamana ertelenmesi önerilir.
2. Yüze yapılan iğne orucu bozar mı?
- Yüze yapılan iğneler, ilaç tedavisi, dolgu veya botoks gibi farklı amaçlarla uygulanabilir.
- Eğer yapılan iğne, tedavi amaçlıysa ve vücut beslenmesi ya da sıvı alımıyla ilgili değilse, genellikle orucu bozmadığı belirtilir.
- Ancak, iğnenin türüne ve etkisine göre farklı görüşler olabilir. Besleyici maddeler içeren enjeksiyonlar (örneğin, serum veya vitamin takviyesi) orucu bozabilir.
3. Yüze yapılan işlemler orucu bozar mı?
- Yüze yapılan işlemler (örneğin, lazer tedavisi, botoks, dolgu gibi), dıştan yapılan uygulamalar olduğu için oruç açısından çoğu zaman sorun teşkil etmez.
- Ancak, işlem sırasında kullanılan maddelerden herhangi biri sindirim yoluna ulaşırsa (örneğin, dudak üzerinden ağıza girmesi), bu durum orucu bozabilir.
4. Yüze dolgu yapmak orucu bozar mı?
- Dolgu işlemi, estetik amaçlarla cilt altına dolgu maddesi enjekte edilmesidir. Bu işlem de sindirim yoluyla bir bağlantı kurmadığı için orucu bozmaz.
- Ancak, yine de dinî hassasiyet açısından, eğer işlem zorunlu değilse oruç tutulmayan bir güne bırakılması daha ihtiyatlı olur.